h

Ledenvergadering Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant

31 mei 2023

Ledenvergadering Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant

Foto: SP

Woensdag 24 mei hield de Vereniging Kleine Kernen een algemene ledenvergadering in Oostelbeers. De Statenleden waren uitgenodigd en dus was Irma Koopman van de SP aanwezig.

Het was een interessante bijeenkomst waar men het natuurlijk had over de bekende problemen waar veel kleine kernen mee worstelen, zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid (het gebrek aan openbaar vervoer), vergrijzing, leegstaande kerken en gebrek aan woningen.

De Vereniging Kleine Kernen doet zinnig werk hierin. Zij helpen dorpsraden met het opstellen van dorpsvisies, zij bemiddelen bij eventuele onafhankelijke woningprojecten enzovoort.

De bijeenkomst werd bijvoorbeeld gehouden in een prachtig verbouwde kerk, die nu een van de mooiste evenementenzalen is in de regio Oirschot. Het dorp had daarvoor een stichting opgericht, het bisdom om een lening gevraagd, een plan gemaakt, dorpsgenoten hebben samen de kerk gekocht en er zijn woningen bij gebouwd die dan nu weer opbrengst genereren. Er werd veel gevraagd naar tips en trucs want veel kleine kernen hebben nog een dorpskern met vaak een prachtige kerk in het centrum.

Het is dus bijzonder jammer dat de provincie Brabant in 2018 besloten heeft om de subsidie voor de Vereniging Kleine Kernen helemaal stop te zetten terwijl zij zulk goed werk doen. Wat de SP betreft moet daar opnieuw serieus naar gekeken worden.

Reactie toevoegen

U bent hier